- Samorząd
-
Cyfrowy Urząd
- Informacje ogólne
- Akta stanu cywilnego
- Sprawy meldunkowe
- Dowody osobiste
- Działalność gospodarcza
- Gospodarka nieruchomościami
- Planowanie i zagospodarowanie przestrzenne
- Podziały nieruchomości
- Numeracja porządkowa nieruchomości
- Gospodarka leśna
- Ochrona środowiska
- Podatki
- Sprawy mieszkaniowe
- Testament
- Wgląd do archiwum
- Własnoręczność podpisu
- Zezwolenie na alkohol
- Zezwolenie na wycinkę
- Elektroniczna Skrzynka Podawcza (ESP)
- Mapy i plany
- Gospodarowanie mieniem gminnym
- Bezpieczeństwo publiczne
- Zarządzanie Kryzysowe i Obrona Cywilna
- Cyberbezpieczeństwo
- Zdrowie i pomoc społeczna
- Oświata
- Ochrona środowiska
- Kultura
- Sport
- Zabytki
- Zasłużeni dla Dukielszczyzny
- Wydawnictwa
- Nagrody, wyróżnienia
- Ogłoszenia i informacje jednostek zewnętrznych
- Organizacje pozarządowe
- Budżet obywatelski
- Koronawirus SARS-CoV-2
- Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021
Dzieci i dorośli wzięli udział w zajęciach kulinarnych i plastycznych
W ramach karpackiej inicjatywy lokalnej pn.: „Szlakiem Wołochów na Dukielszczyźnie - II Edycja” Koło Gospodyń Wiejskich z Nadola wraz z Akademią Koi-Ronin od maja do listopada 2022 r. realizowało projekt polegający na przeprowadzeniu zajęć dla dzieci oraz dorosłych z gminy dukla. Dzieci wzięły udziały w warsztatach plastycznych, na których poznały technikę decoupage oraz krepinę. Uczestniczyły również w zajęciach kulinarnych, podczas których poznawały kuchnię regionalną, w tym łemkowską. Piekły m.in. proziaki, placki galicyjskie, racuchy. Odbyła się także wędrówka Szlakiem Kultury Wołoskiej, na zakończenie której gotowały w kuchni polowej kociołek chłopski. Dorośli mieszkańcy brali udział w warsztatach prezentujących kuchnię regionalną, w tym łemkowską. Uczestnicy tych warsztatów przygotowywali m.in. fuczki, gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym, schabowe na winie, kapuśniak na szpyrce, gulasz, żurek, zrazy z mięsem i kapustą, kapustę gotowaną po dukielsku, pierogi (razowe z serem i ziemniakami oraz z kaszą), mazidło chyrowskie, wypiekali chleby (kilka rodzajów). Po zakończonych warsztatach odbyła się degustacja przygotowanych potraw, której towarzyszyło spotkanie integracyjne mieszkańców Nadola i nie tylko.
Warsztaty i spotkanie odbyły się dzięki sfinansowaniu karpackiej inicjatywy lokalnej ze środków Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030 za pośrednictwem Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "PRO CARPATHIA" z Rzeszowa, której dziękujemy za możliwość zrealizowania inicjatywy!
Justyna Zimny
Koordynator inicjatywy,